“2 Nisan Otizm Farkındalık Günü” Ereğli Eğitim Fakültesi işbirliği ile Kdz. Ereğli'de Coşkuyla Kutlandı

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve Ereğli Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen "Otizmi Fark Etmek İçin El Ele" etkinliği, Kdz. Ereğli sahil bandında gerçekleştirildi. Etkinlikte binlerce kişi mavi şapkalar ve tişörtler ile yürüdü ve gökyüzüne binlerce balon bıraktı.  Bozhane’den sahilindeki Anfi Tiyatro’ya yapılan 1 kilometre uzunluğunda el ele tutuşanların oluşturduğu insan zinciri ile farkındalığa dikkat çekilirken, Amfi Tiyatro’da yapılan özel çocukların gösterisini de ilgi ile izlendi.Program kapsamında ilçedeki rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören otistik öğrenciler, çeşitli dans ve müzik gösterileri gerçekleştirdiler. Etkinliğe, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, Kdz. Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Azar, Askeri ve Mülki Erkân, Öğretim Üyeleri, Üniversite Öğrencileri, İlçedeki Rehabilitasyon Merkezlerinin Öğretmen ve Öğrencileri, özel çocuklar ve aileleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

Otizm, otistik spektrum hastalıkları da denilen yaygın gelişimsel bozuklukların birçok türünden biri. Otizmin Asperger sendromu gibi diğer yaygın gelişimsel bozukluklarla karıştırılması da mümkün. Diğer bozuklukların da otizme benzer belirtileri olabiliyor. Ülkemizde 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 4 milyon 568 bin aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor.

2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.