"101. Yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi: Hâkimiyet Milletindir"

Küçült Yazı Tipi Büyüt

Fakültemizde 23 Nisan 2021 tarihinde saat 14:00’da  Ulu Önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 1920’de Türk Milletinin bağımsızlığı yolunda attığı ilk adım olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 101. yıldönümünü anmak ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamak için çevrimiçi bir etkinlik gerçekleştirilmiştir. Etkinliğe Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Sayın Bayram Gökbulut, Temel Eğitim Bölümü öğretim elemanları ve Matematik ve Fen Eğitimi Bölümü öğretim elemanları ile fakültemiz öğretmen adayları katılmıştır.

Etkinlikte, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Sayın Dilara Uslu, "101. Yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi: Hâkimiyet Milletindir" konulu semineri gerçekleştirilmiştir.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalı’nda görev yapan Dilara Uslu, Kadıköy Kız Lisesi’ni bitirdikten sonra Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümüne girdi. Bu bölümden mezun olmuştur. Uslu, 2003 yılında Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölümü’nde Okutman olarak çalışmaya başladı. 2004-2010 ve 2014-2015 yılları arasında aynı üniversitede Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. 2006 yılında “The Times Gazetesine Göre Türkler ve Ermeniler (1918-1919)” adlı Yüksek lisans tezini tamamladı ve 2006-2007 öğretim yılında doktora eğitimine başladı. 2013 yılında “Türk ve Batı Basınına Göre Milli Mücadele’de Rum-Yunan Dayanışması (1919-1922)” adlı doktora tezini tamamlayarak doktor unvanını almıştır. 2015 yılında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Dalına Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 4 Nisan 2018 yılından beri Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi bünyesinde, kuruluşunu gerçekleştirdiği Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevini sürdürmektedir. Akademik çalışma alanları arasında Türkiye Cumhuriyeti Tarihi, kadın tarihi, basın tarihi bulunmaktadır.

Seminerde 1918 yılının itibaren 1929’a kadar uzanan bağımsızlık süreci paylaşılmıştır.  Dr. Öğr. Üyesi Sayın Dilara Uslu’nun Amasya Görüşmeleri ile başlayan konuşması, seçimlerle geçen 1919 yılı Aralık ayı, Sivas Kongresi ve Erzurum Kongresi’nde şekillenen Misak-ı Milli ve Misak-ı Milli’nin ulusal bağımsızlık hareketindeki önemi, her bireyin milli mücadeledeki kritik rolü ve fedakar telgrafhane memurları (Telgrafhane memurları, telgrafhanenin ele geçirileceği bilgisinin Mustafa Kemal’e iletilmesini sağlayarak önlem alınmasında kritik bir rol üstleniyorlar) ve 23 Nisan 1920 Cuma günü öğle namazının ardından Meclis’in Şerif Bey başkanlığı’nda toplanması, meclis için alternatif isimlerin sunulması ile Türkiye Büyük Millet Meclisi isminde karar kılınması ile “milli politika” ilkesi devam etmiş ve 1929 yılında ilk defa 23 Nisan gününün çocuk bayramı olarak kutlanmaya başladığı bilgisi ile sonlanmıştır.

Seminerin ardından Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Sayın Bayram Gökbulut, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi adına teşekkürlerini sunmuş, pandemi sürecinin sona ermesinin ardından Dr. Öğr. Üyesi Sayın Dilara Uslu’yu Ereğli Eğitim Fakültesi’nde misafir etmeyi istediklerini dile getirmiş ve teşekkür belgesini kendilerine ulaştıracaklarını bildirmiştir.