Türk Dili ve Dünyası Öğrenci Topluluğu Tarafından “Türk Dünyasında Dil, Kimlik ve Eğitim” Konferansı Düzenlendi

Türk Dili ve Dünyası Öğrenci Topluluğu Tarafından “Türk Dünyasında Dil, Kimlik ve Eğitim” Konferansı Düzenlendi

Küçült Yazı Tipi Büyüt


BEUN Ereğli Eğitim Fakültesi’nde, Doç. Dr. Efecan Karagöl’ün danışmanlığını yaptığı Türk Dili ve Dünyası Öğrenci Topluluğu tarafından 21 Kasım 2025 tarihinde “Türk Dünyasında Dil, Kimlik ve Eğitim: Türkçenin Kültürel Bütünleşmedeki Rolü” başlıklı konferans düzenlendi. Prof. Dr. Ali Arslan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın seslendirilmesiyle başladı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, Türkçenin yalnızca bir iletişim aracı olmanın ötesinde, kültürel mirasın taşıyıcısı ve ortak hafızanın temel yapıtaşlarından biri olduğunu ifade etti. Dilin, Türk dünyası içerisinde kültürel birlik ve ortak gelecek vizyonunun inşasında stratejik bir rol oynadığına vurgu yaptı.

Açılışın ardından Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Kürşat İlgün tarafından verilen “Türk Dünyasında Dil, Kimlik ve Eğitim” konulu konferansta; Türkçenin kültürel bütünleşme sürecindeki yeri çok boyutlu bir yaklaşımla ele alındı. Dr. Kürşat İlgün, konuşmasında dil–kimlik ilişkisi, ortak eğitim politikaları, kültürel aidiyetin inşasında dilin işlevi gibi başlıklara değindi. Özellikle Kerkük örneği üzerinden yaptığı değerlendirmelerde, Türkçenin bu bölgede tarihsel ve güncel konumunu detaylandırdı. Kerkük’te Türkçenin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmayı ve kimlik muhafazasını güçlendiren önemli bir unsur olduğunu vurguladı. Eğitim süreçlerinde karşılaşılan zorluklar ile kültürel devamlılığın dil yoluyla nasıl sürdürüldüğünü örneklerle açıkladı.

Konferansın ardından program, Türkçe Öğretmenliği öğrencileri tarafından gerçekleştirilen şiir ve müzik dinletisiyle devam etti. Türk dünyasının edebî zenginliğini yansıtan bu dinletide, 1. sınıf öğrencileri Habip Özben ve Enes Dağ ile 3. sınıf öğrencileri Beyza Arslan, Eda Satı Sağkol, Saltanat Sıla Ece, Berfin Emen ve İsmail Kerem Sezer sahne alarak şiirler seslendirdiler. Dinleti, katılımcılardan büyük beğeni topladı.

Etkinlik, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar tarafından Dr. Kürşat İlgün’e teşekkür belgesi takdim edilmesi ve günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi. Yoğun katılımın olduğu program, öğrencilerin dil bilinci, kültürel farkındalık ve Türk dünyasına ilişkin bakış açılarına katkı sağlayan anlamlı bir etkinlik olarak kayıtlara geçti.


Yayınlanma Tarihi : 21.11.2025

Haberler